CAR PORTUGALIJE - Selma Lagerlef

 

CAR PORTUGALIJE - Selma Lagerlef

 

Siromašnom Janu Andešonu ćerka je sve na svetu i jedina svetla tačka u njegovom turobnom životu. Kad Klara ode na rad u Stokholm i kad od nje dugo nema nikakvih vesti, Jan počinje da iznalazi svoja objašnjenja zašto mu se ćerka ne javlja. To dovodi do promene u njegovom ponašanju, ali izaziva posledice i u zajednici u kojoj Jan živi, jer njegov preobražaj neizbežno uzdrmava temelje njene tradicionalne društvene uređenosti.

Švedska nobelovka Selma Lagerlef vešto prepliće brojne događaje i likove u ovoj čas veseloj, čas tužnoj, čas gorko realističnoj, čas opojno fantastičnoj, ali nadasve dirljivoj priči o jednom ocu kojem je rastanak s voljenom ćerkom toliko nepodnošljiv da jedini spas nalazi u bekstvu od stvarnosti.

Selma Lagerlef se nalazi među najpoznatijim i najpriznatijim švedskim piscima. Ona je prva žena dobitnik Nobelove nagrade za književnost i prva žena koja je postala članica Švedske akademije. U obrazloženju Odbora za dodelu Nobelove nagrade stoji da joj je nagrada dodeljena "kao priznanje uzvišenom idealizmu, živoj mašti i duhovnoj pronicljivosti koji karakterišu njena dela". Doktorirala je književnost na Univerzitetu Upsala, više godina radila kao nastavnik, a kao književnica bila je veoma plodna i napisala je desetinu romana i mnoštvo kratkih priča.

 

Preuzmite odlomak ovde.

792,00 din. 490,00 din.
SKU: TP49
Količina:
0
0
0
s2sdefault