Danijel Denet

Danijel Denet je američki filozof, kognitivni naučnik i pisac, koji istražuje filozofiju uma, filozofiju nauke i filozofiju biologije, a posebno njihov odnos s evolucionom biologijom i kognitivnom naukom. Snažan je pobornik teorije evolucije, koju posmatra kao algoritamski proces. Njegovi stavovi o evoluciji su čvrsto adaptacionistički i u skladu su s njegovom teorijom intencionalnog stava i evolucionim pogledima biologa Ričarda Dokinsa. 

Ceo tekst
0
0
0
s2sdefault

Entoni Kliford Grejling

Entoni Kliford Grejling, poznatiji kao Ej Si Grejling (A. C. Grayling), britanski je filozof i pisac. Kao naučnik se interesuje za epistemologiju, metafiziku i filozofsku logiku. Pored rada na stručnim problemima filozofije, Grejling se naročito bavi njenom neposrednijom primenom u svakodnevnom životu. On opsežno piše o savremenim pitanjima, poput ratnih zločina, legalizacije droga, eutanazije, sekularizma i ljudskih prava. Ima jasno artikulisane stavove o humanističkoj etici i o istoriji i prirodi koncepata građanske slobode. Takođe smatra da filozof treba da se uključi u javnu debatu, pa zato ta filozofska stanovišta svakodnevno iznosi i kao pisac i kao komentator na radiju i televiziji.

Ceo tekst
0
0
0
s2sdefault

Lorens Kraus

Lorens M. Kraus je svetski poznat teorijski fizičar sa širokim istraživačkim interesovanjima, uključujući i granično područje između fizike elementarnih čestica i kosmologije, gde njegova izučavanja obuhvataju mladi svemir, prirodu tamne materije, opštu relativnost i astrofiziku neutrina. On istražuje pitanja koja se kreću od prirode eksplodirajućih zvezda do pitanja porekla sve mase u svemiru.

Ceo tekst
0
0
0
s2sdefault

Nil de Gras Tajson

Nil de Gras Tajson je američki astrofizičar, pisac i popularizator nauke. U naučnoistraživačkom radu se najviše bavi kosmologijom, stvaranjem i evolucijom zvezda i galaktičkom astronomijom. Direktor je planetarijuma Hejden Centra Rouz za Zemlju i svemir u Njujorku. Neumorno promoviše obrazovanje i nauku na brojnim skupovima i u svim medijima, učestvujući u mnogim naučnopopularnim emisijama i pasionirano objavljujući brojne poruke na Tviteru.

Ceo tekst
0
0
0
s2sdefault